Luchtkwaliteitsmeter

Hoe schoon is de lucht die je inademt? Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond en daarom wou ik door middel van een klein draagbaar apparaatje mensen bewust maken van de kwaliteit van de lucht.

 

De uitdaging is daarom als volgt: mensen duidelijk maken van hoe gezond de lucht is die zij inademen op elk moment van de dag. De nadruk voor het ontwerp heb ik vooral gelegd op Simplicity en Portability. Zo moet het mogelijk zijn voor de consument om hem zonder zorgen mee te kunnen nemen en te gebruiken, en ook nog het liefst zo min mogelijk ruimte in beslag neemt.

Prototype

In het prototype dat hiernaast is afgebeeld is het mogelijk om CO (koolmonoxide), Methaan, Gas en LPG te detecteren en de waarde ervan te bepalen. Deze waarde wordt vervolgens omgezet in een leesbaar nummer die daarna wordt vertoont op het beeldscherm. Hoe hoger het nummer hoe slechter de kwaliteit lucht.

Parts list:

  • MQ-9 Gas-Sensor
  • Arduino Nano
  • Display (7 segments module) met TM1637 Driver
  • 9v Batterij (inclusief batterijclip)

3D model

Uitgewerkt 3D model. Na een aantal kleine aanpassingen is hij klaar om geprint te worden.

Het raster aan de voorkant met cirkels is zo geplaatst om maximale lucht door te laten. Midden in het raster is een “solid” stuk te vinden waarop de duim te plaatsen is zonder de waardes te beïnvloeden of deels van het raster te bedekken. (afbeelding a.6)

3D Print

Op afbeelding a.3 is te zien hoe de Felix Pro de case aan het printen is. De afmetingen zijn als volgt:  15 cm x  4.9 cm x 3.4 cm.

Used Programs:

  • Autodesk Maya
  • Arduino IDE
  • FELIXbuilder
  • Adobe Illustrator
  • Pen en Papier